Home

Dit jaar is het 75 jaar geleden dat ons land werd bevrijd van de tirannie die WO 2 heet. De Duitse bezetters namen het Nederlandse volk van alles af: jeugdherinneringen van Rotterdammers die hun stad in een paar uur tijd compleet in puin zagen vallen, familieleden die moesten onderduiken of door honger omkwamen, buren die toevallig andersgezind waren en werden afgevoerd en de vrijheid om alles te doen en te zeggen wat je wilt.

In de jaren na 1945 werd die vrijheid een belangrijk goed dat door velen werd aanbeden. ,,We leven in een vrij land”, is een uitdrukking die je nog altijd veel hoort als iemand een ander mening heeft. Gelukkig maar. Maar laten we eens goed kijken: word die vrijheid niet langzaam maar zeker ingeperkt? Bijvoorbeeld door de moord mannen als Pim Fortuyn en Theo van Gogh die werden vermoord vanwege een mening? Journalisten worden bedreigd als ze iets schrijven wat mensen niet bevalt en wie een andere mening ventileert op Social Media wordt verbaal lastig gevallen.

Dat is een beperking van vrijheid die we niet moeten toestaan. Een andere beperking is het verbieden van allerlei zaken door de overheid. Meest recent is de roep om een vuurwerkverbod. De aanleiding voor deze wens is even gruwelijk als onvoorstelbaar: vandalen en relschoppers gebruiken vuurwerk (dat in ons land ooit bedoeld was om feest te vieren met nieuwjaar) om hulpverleners te belagen en diverse zaken in de fik te steken. Illegaal vuurwerk zorgt voor talloze slachtoffers.

Maar is een verbod op vuurwerk de oplossing? Ik denk van niet. Niet het vuurwerk is de boosdoener, maar degene die er op een volstrekt verkeerde manier mee omgaat.

En dat brengt me weer op vrijheid. We zijn doorgeslagen. Omdat we ‘in een vrij land leven’ (GELUKKIG!) is er een groep mensen ontstaan die denken dat alles maar moet kunnen. Echter, een leven in vrijheid brengt ook verantwoordelijkheden met zich mee. Laten we dat niet vergeten.

Ook niet als we begin mei de vrijheid vieren.47db9f73-47c0-4510-b1b9-970e9daf2328_Vuurwerk afsteken

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s