Home

DNUWJ3GX4AI3jfJVanmorgen keek ik naar een televisie-uitzending waarbij de vijftig mooiste doelpunten van Marco van Basten (in Ajax-shirt) werden getoond. Hoewel ik Van Basten liever zag in het stijlvolle zwart-rood van AC Milan van Berlusconi, was het toch ook leuk om meegevoerd te worden naar midden jaren 80 en te zien wat er allemaal anders is geworden. Daarbij vielen me meerdere dingen op.

Allereerst de kapsels van de voetballers, om over de snorren nog maar te zwijgen. Maar daar konden ze allemaal niet veel aan doen. Een korte blik op het publiek leerde me dat het destijds blijkbaar mode was om een stukje dons boven je bovenlip te laten groeien. Wat ook opviel was hoe de voetbalshirts er destijds uitzagen. We klagen nu wel eens, maar hier werd de plank ook goed misgeslagen. En natuurlijk de broekjes die meer leken op boxershorts.

Maar wat het meest opviel: de geniale Marco van Basten ging zich nergens te buiten aan idiote dansjes na zijn doelpunten. Hij stak één of twee handen omhoog en liep lachend terug naar de middenlijn of de juichen supporters. Daarbij keek hij zo nu en dan schalks over zijn schouder, misschien om te controleren of zijn teamgenoten wel hadden gezien wat hij nu weer voor iets moois had uitgevoerd. Zoals zijn voetbal er bij vlagen uitzag als hogeschoolballet, zo sober was zijn juichen. Hooguit een keer een sprongetje en een ingehouden vuistje, maar nergens malle dansjes, ingestudeerde pasjes of mannen die op een rijtje een halfslachtige poging tot de Macarena doen.

Mijn voorstel: bestraffen die onzin. Ergerlijker nog dan het uittrekken van een shirt is dat idiote overdreven vieren van een doelpunt. Van Basten was spits en deed gewoon waar hij voor betaald werd: scoren. En natuurlijk was hij blij met successen, maar dansen deed hij nooit. Maar goed ook, Van Basten leek me altijd al meer een bartype dan een danser. Dansen deed hij enkel met de bal aan de voet.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s