Home

Het Nederlands elftal speelt deze week in Minsk de EK kwalificatiewedstrijd tegen Wit-Rusland. Plaats van handeling is het Dinamo Stadion. Enkele weken geleden keek ik daar zelf nog naar een pot voetbal. Ik kan wel zeggen dat het een bijzondere ervaring was:

Of we het leuk vonden om een wedstrijd van Dinamo Minsk te bezoeken. Dat was de vraag die me gesteld werd na ongeveer zes of zeven grote glazen Wit-Russisch bier. Of het daar aan lag, weet ik nog steeds niet, maar ik zei bijna vanzelfsprekend ja.

Als deelnemer van een persreis in Minsk had ik die dag al diverse sportfaciliteiten bezocht. Het beachvoetbal-stadionnetje dat dienst had gedaan tijdens de Europese Spelen in juni hadden we snel gezien, maar de rondleiding door het Olympisch museum was indrukwekkend en interessant. De lezing die daarna volgde over de atletiekwedstrijd tussen Europa en Amerika (waar ze zelf nogal vol van waren) leek niemand echt te boeien.

Dus toen we na een prettig diner onder het genot van wat glazen bier aan het uitbuiken waren en onze gids Alex (een getalenteerde ijshockeyer) vroeg of we een voetbalwedstrijd wilden zien, knikte iedereen vrolijk en klonk er een enthousiaste toestemming. De wedstrijd van Dinamo Minsk tegen Gomel leek me op voorhand niet echt een wedstrijd die je perse gezien wilt hebben, maar Alex maakte ons duidelijk dat het om een soort play-offs wedstrijd ging en de belangen enorm waren. Pas later werd duidelijk dat Alex zelf supporter van Gomel was.

69458022_2420530274652962_6443887958452862976_n

Om het terrein van het stadion te betreden, moet je onder deze ‘boog’ door.

 

Een voetbalwedstrijd bezoeken in Wit-Rusland is anders dan in Nederland. Dat bleek wel toen we een kwartier voor de wedstrijd bij het stadion aankwamen. Over dit stadion later meer. Vóór het stadion stond een uit de kluiten gewassen partytent. Het was de bedoeling dat we daar onze kaartjes zouden kopen. Alex had ons gewaarschuwd voor de prijzen. Omgerekend kostte een ticket al snel zo’n 2,5 dollar. In de partytent zaten drie mannen met een laptop en een printer. De tickets werden geprint en er volgde een tocht naar een caravan. Daar leverden we onze tassen in en kregen een bonnetje. Het kan zo eenvoudig zijn.

68937066_1096442147220709_6941232514061041664_n

De kaartverkoop voor het duel werd vanuit een soort partytent gedaan.

 

Het stadion van Dinamo Minsk heet het Dinamo Stadion. Tegenover het stadion staat het statige kantoor van de KGB. Opvallend is dat dit kantoor een hoge toren heeft aan één kant. Het verhaal wil dat een hoge KGB-er nogal van voetbal hield en vanuit zijn raam het stadion in wilde kijken. Dat moet dan wel voor de verbouwing van het stadion zijn geweest, want het is onlangs volledig gerenoveerd.

Mooi is overigens wel dat je het stadionterrein alleen op kunt door onder een ouderwetse boog door te lopen. Dat heeft iets. Het oude stadion werd in 1934 geopend en is door de jaren heen ontwikkeld tot een typische betonnen bak die je in veel oude Sovjetlanden tegenkomt. Tussen 1995 en 2007 speelde het Nederlands elftal drie keer in het stadion een interland tegen Wit Rusland. De laatste keer werd er in een kwalificatieduel  voor het EK 2008 met 2-1 verloren. Het aardige aan de verbouwing van het stadion is dat de oude karakteristieke rood-witte muren nog te zien zijn aan één kant van het stadion. Daarboven is een hypermodern gebouw geplaatst dat van alle luxe voorzien is. In het Dinamo Stadion kunnen ruim 22.000 toeschouwers.

Die zaten er tegen Gomel overigens niet. Sterker nog: ik schat dat er nog geen duizend fans op deze kraker waren afgekomen. We namen keurig plaats in ons vak dat precies naast het uitvak lag. Daarin stonden zo’n dertig jongens te schreeuwen. Ergens in een hoek ver bovenin het stadion stond de fanatieke aanhang van Dinamo. Zij waren met een mannetje of vijftig en schreeuwden net zo. Ik kan nu wel heel wijs het wedstrijdverloop en alle doelpuntenmakers omschrijven, maar dat eerste zal niemand echt interesseren en die doelpuntenmakers kent niemand.

69267603_348491586101860_4845753747420217344_n

Het was niet uitverkocht… (de stoeltjes zijn rood, groen en wit)

 

Leuk om te vermelden is wel dat we in de rust gewoon weer het stadion uitliepen om er aan de andere kant weer in te gaan. Zo kwamen we op de hoofdtribune terecht. Het uitzicht was er nog net iets prettiger en de stoelen zachter. Opvallend was overigens de toch wel aanzienlijke politiemacht die op de been was, maar zich nadrukkelijk alleen buiten het stadion vertoonde. ,,Dat is normaal hier”, zei Alex. ,,Ze grijpen alleen in als er iets aan de hand is, maar dan grijpen ze ook echt in.” Het bleek niet nodig. Dinamo won de wedstrijd na verlenging en wij verlieten het stadionterrein. Onderweg haalden we onze tassen op bij de caravan en een Dinamo Minsk sjaal én een voetbalervaring rijker keerde ik terug naar mijn hotel.

One thought on “Voetbal kijken in Wit-Rusland

  1. Pingback: Minsk, een Oost-Europese ontdekking | dannyvanderlinden

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s